вторник, 30 юни 2015 г.

Пийт Сампрас - писмо до моето младо "Аз"

Скъпи 16-годишен Пийт

На път си да станеш професионален тенисист и напълно разбираемо си развълнуван. Дълбоко в сърцето си знаеш, че ще успееш. Но повярвай ми, ще се случи по-скоро отколкото предполагаш. В началото ще падаш и ставаш, но след няколко години ще си проправиш път към 5-те най-добри в мъжкия тенис. Ще спечелиш Откритото първенство на САЩ, на 19 години ще си най-младият тенисист, който някога го е правил.

Тогава всичко ще се промени...



Една сутрин просто ще се събудиш, ще започнеш да гостуваш във вечерни предавания по телевизията, едно след друго, едно след друго... Цялото внимание ще бъде приковано върху теб, а това няма да пасне на по принцип свенливата ти натура.

Да бъдеш професионален тенисист е нещо много повече от това просто да играеш тенис. Колкото по-успешен ставаш, толкова повече хората ще се интересуват от теб. Понякога ще ти се иска да избягаш, не винаги ще е забавно. Натоварването ще бъде изтощително. Ти играеш тенис защото обичаш играта, не защото обичаш светлината на прожекторите, ето защо - приготви се! Помисли си за възможността да наемеш човек, който да се грижи за медийните ти изяви. Защото те очаква дълъг път. За щастие, ще си извън играта преди да се появят "коварните" Twitter, Facebook... Това само може да те радва. Един ден ще разбереш какво имам предвид.

А, да - още нещо: остави вестниците настрана. Забрави какво казват хората за теб. Нищо добро няма да научиш оттам. И ако чуеш нещо негативно за себе си, не му се връзвай. Остави ракетата ти да говори на корта.

Нека малко си поговорим за играта ти. По време на кариерата ти ще се появи нов тип кордаж, който ще ти позволи по-голям спин и скорост. Пич на име Густаво Куертен ще те светне за този кордаж по време на клей турнир. Много треньори и играчи също ще те посъветват за този кордаж - довери им се. Малко си невротичен по отношение на екипировката ти - разбираемо, както повечето играчи в тура, но ако искаш да спечелиш Ролан Гарос, ще трябва да направиш нещо различно. Бъди отворен към новите технологии.


И още нещо - не забравяй да се грижиш за най-важното си оръжие - тялото ти. Внимавай какво ядеш. Ще имаш периоди когато ще се будиш посред нощ преди мач и ще се изкушаваш да погълнеш хамбургери и пица. Това е така защото на тялото ти му липсва нещо. Обърни внимание на това - със сигурност пицата и хамбургерите са последното нещо, което тялото ти иска. Разбери от какво се нуждае и му го дай.

Най-ясно ще усетиш това по време на US Open 1996. Ще се изправиш срещу Алекс Кореча на четвъртфинал и в четвъртия сет горивото ти ще свърши, просто защото не си се хранил здравословно преди срещата. Ще имаш нужда от стимул, а ти ще избереш какво? Кенче Кока Кола...Това не е отговорът! Да, ще спечелиш срещата, но повярвай ми, няма да ти е забавно.
Един ден всички ще бъдат хранителни чудовища. Бъди готов, този ден наближава...
Също така, бъди предпазлив по отношение на хапчетата, които взимаш. Ако взимаш сънотворни, докато се усетиш ще станеш зависим от тях. Когато те боли нещо и взимаш лекарство, хвърли го настрани! Това е временно решение на проблема. Внимавай много какво вкарваш в тялото си.

Ще играеш срещу своите герои - Иван Лендъл, Джими Конърс - хора, които си гледал докато растеш. Дори ще играеш двойки с Джон Макенроу, това ще е перфектна комбинация. Ти, спокойният, обран от емоции, играещ с дясна ръка и Макенроу, емоционалният, енергичен левичар. Когато той полудее, ти ще бъдеш успокоителят. Когато ти изпаднеш в летаргия, той ще те насърчи. Ще се балансирате чудесно. Заедно ще спечелите Купа Дейвис, което ще е сред най-забавните ти преживявания.

Но има едно име, което ще бъде споменавано като твой опонент вечно. Андре Агаси.



Знам, че все още не можеш да го осъзнаеш, но ще имаш специално съперничество с Андре Агаси. Той ще бъде най-добрият тенисист срещу когото ще се изправиш, той ще е виновен за това да показваш най-доброто от себе си на корта. Заедно ще бъдете най-добрите в света.
Съдбата ще ти отреди да играеш финал на Голям шлем срещу него общо 5 пъти, а ти ще имаш честта да спечелиш четири от тях.

Ако искаш да спечелиш и петте, тогава чуй ме...

През 1995 г, във финала на Australan Open, ще бедете сет на сет. Ще водиш 6:4 в тайбрека на третия сет, сервираш за спечелването му. Не сервирай по диагонал! Направи го по правата. Ако сервираш по диагонал, Агаси ще ти направи минаващ удар и след това ще спечели сета, а след това и мача. За твое успокоение, това ще е единственият финал от Голям шлем, в който ще те победи.

Ще спечелиш първата си и последната си титла от Голям шлем именно срещу Агаси. Някъде по средата ще осъзнаеш колко важно е съперничеството за американския тенис, както и за вас двата персонално. То ще бъде по-голямо отколкото можеш да си представиш. Стилът ви на игра е толкова различен, колкото сте различни и като личности. Имай респект към този човек.
Не се изчерпвай дотук. Ще срещнеш много хора, които ще имат огромно влияние върху играта и живота ти - никой няма да е по-важен от бъдещия ти треньор, ментор и приятел - Тим Гъликсън.

По време на същия този Australan Open 1999 г., в който губиш от Андре (освен ако приемеш съвета ми), Тим ще припадне и ще пропусне турнира. Ще видиш него в болницата, заедно с брат му, облян в сълзи, ще ти бъде трудно да го понесеш сам.

Говори за това. Знам, че си сдържан и резервиран. Но това е твърде голяма хапка, за да я поемеш сам. Ако не говориш за това, то ще расте в теб, ще ври и ще кипиш емоционално по време на четвъртфинала срещу Джим Къриър, което ще те накара да избухнеш в сълзи. Да, там - на корта.

Tим вероятно ще умре от мозъчния тумор, заради който припадна, а това ще те удари още по-силно. Пак казвам - не го изживявай сам. Цени го, докато го имаш, говори за него когато си отиде. По-късно ще си ми благодарен. Той е от хората в твоя живот, които ще те изградят като човек. Цени го.

Отдай заслуженото и на Джон Блек. Когато ти даде номера на онази сладурана Бриджит, която си видял по-рано във филм, благодари му и й се обади. Знам, че е странно, но просто го направи - обади й се. И по-късно - когато стане твоя съпруга, обичай я. Всеки ден - обичай я.


Бъди близо до сестрите си, Стела и Мериън, както и брат ти - Гъс. Вслушвай се в тях. Те имат добри съвети. И бъди сигурен, че те винаги ще са до теб.

Цени родителите си. Те ще те научат на всичко, от което имаш нужда. Те винаги ще те подкрепят. И сега, когато си готов да бъдеш професионалист, бъди им благодарен за това, че са те дарили с едно прекрасно детство. Никога няма да те натоварват излишно. Това са неща, които на 16 години няма как да видиш - саможертвата, която родителите ти правят.
Внимавай за съветите на своите родители. Един ден ще си им благодарен, когато ти самият имаш две прекрасни момчета.

Едва на 16 г. си и животът ти сега започва, но не винаги гледай напред. Трудно е, защото след всеки турнир, дори когато печелиш, фокусът ти се сменя върху следващия. Дай си почивка за да осъзнаеш какво наистина е важно в живота, споделяй времето си с близки и познати. Наслаждавай се на младостта си. Приеми пътя като награда.

Играй упорито и остани верен на себе си. Направи това и няма да сгрешиш.



Искрено твой,
Пийт.

                                                                                   Източник: The Players Tribune




Няма коментари:

Публикуване на коментар