понеделник, 24 юни 2019 г.

„Записки за Зверино“ - неочаквани спомени


Колкото и да подреждам съзнанието си, понякога някъде там изниква спомен. И хаотично разбърква всичко. Напира да излезе, но е толкова мимолетно, че само за миг усещам какво е било. Но пък го помня, дори след години.


Усещам аромат. Вкус. Усещам мелодия, усещам усещане, какво е било. 

Помниш как си се чувствал като дете, когато си вкусил аромат на спомени, дошли през мислите ти, за да те повикат в миналото за секунда-две?

Така пътувам във времето.

Преди всяка новинарска емисия в радиото има пикове. Шест на брой. Тут-тут-тут-тут-тут-тууууут. Сетихте се нали? И там някъде, в звученето на тези пикове, проблесна спомен в мен.

Върнах се във времето, когато слушах тези пикове като дете. Преди да се съмне. Отварях очи и тичах на долния етаж. При баба Лина и дедо Дацо. И при VEF-а. Един такъв, поочукан. Слушах, без да чувам. Бях залисан да се радвам на попара в жълта паница, чайникът винаги стоеше на тухла, която на свой ред стоеше в края на печката. Пълен с гореща вода. Килим с ромбовидни форми, цветя по прозорците.

Детайли от детството, които са рисували спомени. А звукът от радиото е извайвал рамката, за да ми припомня картината днес. 

Десетилетия по-късно, когато помня малко, но и много – аромати, вкусове, усещания.