неделя, 26 август 2018 г.

Записки за Зверино - пазаро


Сряда през ученическата ваканция беше най-специалният ден в зверинското ни битие. Денят на пазара. Тогава ходенето ни се простираше най-много до площада, където се струпваха всевъзможни сергии, по-далеч да стигнем не ни и трябваше.

Някога на площадо имаше всевъзможни сергии
Бях развълнуван, днес от Мосто щях да си купя новия брой на списание „Мики Маус“, както всяка седмица. Събудих се нетърпеливо още около 7:30 ч., облякох се и зачаках да наближи 9 ч., за колкото се бяхме разбрали с Цецо да се срещнем. Мъчително бавно минаваха минутите. Нищо не минава по-бавно от времето, когато си дете.

Заветният час дойде, хлопнах портата след мен и затичах надолу по улицата. Дочувах само репликата на мама:

-        -  По-полека, ще се пребиеш!

На Пикльо ме чакаше братовчеда Цецо, който пак се беше барнал с тениска на ЦСКА, за което благородно му завиждах, тъй като аз нямах такава на моя любим Левски. Но вражда между нас нямаше, само благородно се заяждахме. И споделяхме Деня за пазар.

Вълнувахме се от това да повтаряме ритуално едни и същи действия, с мисълта, че тези дни никога няма да отминат.

Ще разгледаме сергиите, с акцент върху тази с декоративните рибки, които бяха основната ни атракция – гупи, хелери, златни и така нататък. Ще ядем сладолед от Пена Палкачо, кебапчета при Ивана Багерицата… Ще пием безобразно евтина боза, ще ядем баничка, с лека ръка ще похарчим цели Два лева.

Ще бъдем възрастни по детски.