неделя, 27 ноември 2016 г.

Записки за Зверино - вирО

 Тоткоооо, Тоткоооо!

Бях на 7-8 години, когато тичах към виро и крещях тази реплика, нещо като израз на възхищение към най-добрия ми приятел в детството. Тотко от малък си беше антисистемен и макар на по-крехка възраст от мен, вече ходеше сам на виро, а това си беше постижение за едноцифрената ни възраст. Докато крещях това, аз бях придружаван от баща ми.

Голяма радост беше да е лято на село. Между юни и ранния септември имаше едно средище, което събираше деца на всякаква възраст – вирО на река Златица. Най-малките влизахме без проблеми, защото с нас по-често имаше я родител, я по-голям брат или сестра (това даваше бонус някой от батковците да те наглежда, с цел подмазване, пред сестрата естествено).

Ако си малко по-голям, то задължително преди да влезеш, трябва да издържиш инспекцията на батковците, или пък ако са на кеф, директно да те пускат. Други пък бяха трудолюбиви и в началото на лятото удряха я по едно рамо, я по една мотичка, носеха чували и помагаха – за издигането на най-важната стена през следващите 2-3 месеца – тази на виро.
Но пък ако не си „пищил“ (процесът по издигане на стената), много е вероятно да отидеш рано-рано преди батковците, а когато те дойдат, да те изгонят с репликата: „Излазайте, не сте пищили!“.

Другата реплика, която се е набраздила в съзнанието ми е „Излазайте да са избистри“. Това беше команда, стриктно изпълнявана от всички. Честта да я произнася имаха единствено батковците на батковците – някъде около 20-годишни. Целта беше да се поразчисти консистенцията на това, което ни правеше щастливи – водата. Трудна задача – процесът отнемаше 20-ина минути, а след 2 минути всичко беше постаро му – вирът вече съперничеше на река Ганг по мътност.

Виро си имаше подводна яма, в която тарикатите си криеха бирата. Отстрани край вадата имаше дърво и нещо като полянка, където батковците пиеха бира и задяваха каките.
Ако имаше нужда да се впечатлят присъстващите, следваше покатерване по черната канара, която се извисява край вира. Скок от там ти даваше бонус „възхищение“ и евентуалното право да си от групата на батковците, да пиеш бира и да крещиш „Излазай да са избистри“, или „Излазай, че не си пищил!“

20 години по-късно стоя на един от камъните край виро, а времето е отмило същността на това място. Реката е произнесла присъдата си и е отнесла по-голяма част от това емблематично за Зверино място. Но няма да отмие една реплика, която още кънти в главата ми:
     
Тоткоооо, Тоткооо!